Cumhurbaşkanı Trump'in Seyahat Yasağı Girişimleri Hakkında Mevcut Durum Üzerine Bir Analiz
Yazan: Snehal Batra, Esq.
Amerika Başkanı Donald Trump koltuğa oturduğundan bu yana ilk 100 gününü Executive Orders (Kanun hükmünde kararnameler) vererek geçirdi. Bunlar arasında, Trump belli Müslüman çoğunluklu ülkelerin ABD dışı vatandaşları için seyahat yasağı belirten iki kararname imzaladı: 27 Ocak 2017, Kararname 13.769) (Birleşik Devletler'e Yabancı Uyruklu Terörist Girişlerinden Ulusu korunması); ve 6 Mart tarihinde revize kararname, 2017 İcra Kararnamesi 13.780. İlk İcra Kararnamesi ülkenin dört bir yanındaki federal mahkemelerde dava edildi ve gözden geçirilen düzene itiraz etmek için birçok dava devam ediyor.
Kanun hükmünde kararnameler tartışmalı çünkü kuvvetler ayrılığı ilkesini geçersiz kılıyor gibi görünüyor. Ancak, ABD Anayasası'nın II. Maddesi uyarınca Başkan'ın icra direktiflerini yayma yetkileri de var. Ayrıca, Göç ve Uyrukluk Yasası (INA) 212 (f) Bölümü, Birleşik Devletlerin menfaatleri için zararlı olabilecekse, bazı bireysel yabancıları hariç tutma konusunda Başkan'a geniş çapta yetki veriyor.
Başkan Trump, ulusal güvenliğin korunması amacıyla göçmenliği mümkün olan en kısa sürede sınırlandırmak için Başkanlığın Kararname gücünü kullanmak istediğini bizlere belirtmiş oldu. Fakat, Başkan'a bu konuda inanmak zor, çünkü ABD'ye kimin girebilip kimin giremiyeceği konusundaki görüşlerini kampanya süresince açıkça belirtmişti.
Aşağıda, idari kararların ve mevcut dava durumunun kısa bir zaman çizelgesi bulunmaktadır:
25 Ocak 2017'de Başkan Trump, göçle ilgili sınırdışı önceliklerini vurgulayan ve ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafazası (ICE) ve Sınır Muhafızları temsilcilerinin sayısını artıran iç ve sınır zorlaması konulu iki göçmenlik kararnamesi açıkladı.
27 Ocak 2017'de Başkan, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen'li insanlarin 90 gün boyunca Birleşik Devletlere girmesini yasaklayan "Birleşik Devletleri Yabancı Terör Girişinden Koruma" başlıklı bir kararname imzaladı. Başlangıçta bu emir, yeşil kart sahiplerini, öğrenci vizesi sahiplerini ve yanı sıra mültecileri de içeriyordu. Daha sonra, ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı (DHS) yedi (7) ülkeden yeşil kart sahiplerinin Birleşik Devletlere girmesine izin vereceğini taahhüt etti. Aşağıda daha ayrıntılı olarak belirtilen diğer direktifler arasında emir, tüm mültecilerin 120 gün boyunca ABD'ye girmesini yasakladı, Suriyelilerin ABD'ye sınırsız girmesini engelledi ve mülteci kabullerini 110.000'den 50.000'e düşürdü.
Başkanın bu ermine karşılık ülke genelinde protestolar düzenlendi. Bu uygulama “Müslüman Karşıtı ve Amerikanın özüne uygun olmayan” bir anlayış olduğu belirtildi. Birkaç gün içinde Washington ve Minnesota eyaletlerinde, Anayasa'nın Gerekli Süreç, Kuruluş ve Eşit Koruma Esaslarına dayanan Birleşik Devletler Eyaleti Batı Bölgesi Mahkemesinde dava açıldı ve bunun sonucunda bir kaç bölüme dair geçici sınırlama kararı alındı. 3 Şubat 2017'de Seattle Federal Hâkimi, Başkan Trump'ın seyahat yasağı hakkında ülke genelinde geçici bir engelleme yayınladı. Washington v. Trump , 2017 WL 462040 (WD Washıngton, 3 Şubat 2017).
Adalet Bakanlığı temyiz bekleyen idari kalış ve kalma kararı için Temyiz ve İdare Kuralları 27-3'e göre bir acil durum bildirisi hazırladı ve Mahkeme'nin Bölge Mahkemesinin Buyruksal Emir'in temyiz edilmesine kadar kalmasını istedi.
9 Şubat 2017'de Birleşik Devletler Dokuzuncu Devre Temyiz Mahkemesi oy birliğiyle Seattle Yargıcının kararını destekledi ve Başkan Trump'un anayasaya aykırı seyahat yasağının eski haline getirilmesine karar verdi. Washington v. Trump , 847 F.3d 1151, 1165-66 (9. Cir.2017). Mahkemece Emir, Dokuzuncu Daire federal hükümetin acil temyiz eylemini reddetti ve itirazının esası üzerine başarı olasılığı göstermediğini ve bu emrin telafi edilemez yaralanmaya neden olacağını söyledi. Kuruluş Usul Maddesi iddiasına ulaşılmasa da, Dokuzuncu Daire, iddia edilen iddiaların "ciddi iddiaları" ortaya çıkardığını ve "önemli anayasal sorular" sunduğunu belirtti. ID. 1168'de.
6 Mart 2017'de Başkan Trump, ilk seyahat yasağı ile esasen benzer revize bir Kararname çıkardı; ancak Irak'ı etkilenen ülkeler listesinden kaldırdı ve bazı muafiyetler ekledi. Emir:
- Birleşik Devletlere girilmesine izin verilen mülteci sayısının mali 2017 yılında 110,000 den 50,000 e indirilmesi;
- Mültecileri Birleşik Devletler'de yeniden yerleşim için tanımlayan ve işleyen ABD Mülteci Kabul Programını 120 gün boyunca askıya alması fakat süresiz olarak Suriyeli mülteci alınmama engelinin kalkması;
- İran, Sudan, Libya, Yemen, Somali ve Suriye vatandaşlarının 90 gün boyunca girişini askıya alması. Fakat bu işlem Iraklı mevcut vize sahipleri, çift uyruklular, yasal daimi sakinleri ve diplomatik vize sahipleri için geçerli değildir;
- ABD İç Güvenlik Bakanlığı, İstihbarat Birimi, ve Dışişleri Bakanlığı bir liste oluşturdu ve bu listede Birleşik Devletlere giricek olan insanların ülkeleri hakkında detaylı bilgi bulunmayan ülkelere yasak konulmasını öngördü.
- ABD İç Güvenlik Bakanlığı, İstihbarat Birimi, Dışişleri Bakanlığı, ve Federal Polis Bürosu bütün göçmenlik programları için görüntülü takip sistemi uygulaması,
- Artık İç Güvenlik Bakanlığı "bireyin dininin, bireyin uyruğunda azınlık dini olması koşuluyla, dini temelli zulüm temelinde bireylerin mülteci taleplerini öncelikli kılmasını" yönlendirmiyor
- İç Güvenlik Bakanlığı bundan sonra biyometrik giriş-çıkış izleme sistemini uygulaması
- Eyalet ve yerel yetki sahasının mümkün olduğunda, mültecilerin bir “yerleşim veya yerleşim belirleme sürecinde rol alması;
- Vizelerini yenileyen belli kişilerin yüz yüze görüşmesini gerektiren vize mülakat muafiyet programının askıya alınması,
- Konsolosluk Fellows Programının genişletilmesı
Seyahat yasakları yürürlüğe girmesi planlanmadan sadece birkaç saat önce, Hawaii Eyaleti, Başkan Trump'un gözden geçirilmiş seyahat yasağına, dinsel ayrımcılığa karşı koruma önlemlerini ihlal etmesi, ayrıca devlet işletmelerine, üniversitelere ve turizm endüstrisine zarar verdiğini belirtmektedir. Mahkeme, 15 Mart 2017'de, Hükümete, ülke çapında İcra Siparişinin 2. ve 6. Bölümlerini uygulanmasını engelleyen Geçici Sınırlama Kararını yayımlamıştır. Hawaii vs Trump , No. (2017 WL 1011673) (D. Haw, Mart 15, 2017).
Hawaii'deki Federal Yargıç, TRO'yu (geçici sınırlama kararı) yayımladıktan hemen sonra , Maryland eyaletindeki ABD Bölge Mahkemesi, bu geçici sınırlamayı ülke çapında bir ihtiyati tedbire çevirdi, yani belirtilen altı (6) ülkeden yolculara karşı doksan (90) günlük yasağı uygulamayı yasaklamıştır. Uluslararası Mülteci Yardım Projesi v. Trump , No. 8: 1cv000361-TDC (D.Md.Mar.17, 2017).
29 Mart 2017'de, Hawaii Bölge Mahkemesi, TRO'yu (geçici sınırlamayı) ülke çapında bir ihtiyati tedbir e çevirdi. Hawaii - Trump , 2017 WL 1167383 (D. Haw, Mart 29, 2017). Karar Emri'nin diğer kısımları halen yürürlüktedir. Hükümet, Dokuzuncu Daireye bir itiraz bildirimi gönderdi. Hükümet ve Adalet Bakanlığı yasağın milletin güvenliğini korumak için gerekli olduğunu ve Başkan Trump gerektiğinde Yüksek Mahkemeye kadar savaşacağını söylediğini savundu.
Bu makalenin yazıldığı sırada yaklaşan federal temyiz duruşmalarının Mayıs başında yapılması planlanıyor. Seyahat yasağının anayasal olup olmadığına karar vermek için temyiz yollarının ABD Yüksek Mahkemesine gelmesi olasıdır.
Göçmenlik alanında çalışan olarak ben ve meslektaşlarım seyahat yasağı ve kısıtlamaları nedeniyle ülke genelindeki bireyler, aileler ve mültecilere derhal bu etkiyi gördük. Anlaşıldığı kadarıyla, sunduğumuz müşteri tabanı gelecekleri için korkuyor çünkü bu Emir Kararlarının belirsizlik durumu göz önüne alındığında çok fazla belirsizlik var. Nihai kararlar, öngörülemeyen bir zaman çizgisine sahip olan mahkemeler tarafından verilene kadar tavsiye ederim ki Müslüman ülkelerden gelen vize sahipleri ve yasal sivil sakinler, bu Emir Kararnamelerinden etkilenerek ABD dışına çıkmadan önce bir avukata danışarak tavsiye istemektedirler.
Snehal Batra, Esq. Nachman, Phulwani ve Zimovcak Law Group'un danışmanlarından, PC, Göçmenlik ve Uyrukluk Yasası'na adanmış bir hukuk firması; ofisleri NJ, NY, ve Hindistanda bulunmaktadır. Ayrıca Neshanic Station, NJ ofisinin de Haziran ayında açılması bekleniyor. Ayrıca Snehal Batra Amerikan Göçmenlik Avukatları Topluluğuna da üyedir; ayrıca New Jersey Eyalet Barosu Göçmenlik Bölümü Üyesi ve Somerset İlçesi Barolar Birliği Göçmenlik Uygulaması Başkanıdır.